×

Consells per protegir-te de les picades de mosquits

Temps de lectura 3 min.

L'estiu s'associa a les molestes picades de diversos insectes. Són doloroses? Són verinoses? Què cal fer? Quines mesures cal prendre? No totes les picades són perilloses, però cal conèixer com tractar-les perquè no hi hagi complicacions i cessin les molèsties en unes hores.

A l'hora de protegir-te de mosquits, paparres o altres classes d'insectes, pots utilitzar diferents tipus de repel·lents, alguns químics i d'altres més naturals.

El seu funcionament es basa en la inhibició de la transmissió nerviosa dels insectes, paralitzant i fins i tot matant-los. Quan l'insecte es posa a la pell de l'hoste, el contacte amb aquest repel·lent fa que els òrgans dels sentits del mosquit (palps, antenes) no siguin capaços d'enviar la informació als ganglis nerviosos, el que dificulta el seu posicionament a la pell, i per tant la picada.

Alguns dels components usats en ells són:

  • DEET: N, N-dietil-m-toluamida. És eficaç enfront de mosquits, mosques, paparres o puces. És segur per a la salut en concentracions inferiors al 40% per a la seva aplicació en adults. En nens (menors de 6 anys), embarassades, gent gran i persones amb sensibilitat a la pell no és recomanat per la seva capacitat de penetració cutània, però el seu ús està permès en concentracions no superiors al 30%.
  • Picaridin / icaridin: carboxilat de sec-butil 2- (2-hidroxietil-1-piperidina). En aquest cas, el producte té menor absorció per la pell que els anteriors, de manera que permet el seu ús en nens petits i embarassades. Presenta major durada per la seva menor absorció. Eficaç enfront mosques, mosquits i tàvecs.
  • IR-3535: àcid 3- (N-butyl-n-acetil) -aminopropiónico. És segur, per això és el més utilitzat com a repel·lent de mosques, mosquits, polls o paparres per a nens majors de 2 anys.

ALTRES OPCIONS PER COMBATRE LES PICADES  

La farmàcia et proporciona moltes alternatives per protegir-te contra els mosquits. Pots adquirir repel·lents en versió esprai, gel, oli o tovalloletes. 

Però a la farmàcia també trobes altres opcions, a més dels repel·lents, que t'ajudaran a fer front a les molestes picades. Si busques una protecció extra, hi ha els pegats i polseres. Els primers no contenen químics que puguin ser perjudicials per a la pell, sinó que acostumen a contenir citronella o eucaliptus, cosa que els fa uns bons aliats per espantar mosquits dels nens petits. També trobes polseres de diferents tipus que els allunya. Unes estan impregnades d'olors que es fan insuportables a aquests animals, i altres compten amb un sistema que emet ultrasons que els espanta.

El farmacèutic et pot aconsellar sobre la millor forma de protegir-te de les picades en el teu cas.

I ... Si ja t'han picat? Renta la zona de la picada amb aigua i sabó i tot seguit s'aplica un producte postpicada. Existeixen en crema, barra o líquid que s'administra amb un pinzell o roll-on.

PROTECTOR SOLAR I REPEL·LENTS DE MOSQUITS

S'aplicarà primer la crema solar, esperant un temps raonable - uns 20 minuts- perquè s'absorbeixi i després el repel·lent. S'ha de fer així perquè tant el protector solar com el repel·lent facin el seu efecte.

Picaduras de  mosquitos

ALTRES CONSELLS PER PREVENIR MOLESTES PICADES

Les picades d'insectes es poden prevenir principalment per evitació. Segueix uns senzills consells i allunya-les de tu:

1. Allunyar-se de certes zones. Procura estar lluny de zones on tendeixen a acudir com a galledes d'escombraries, basses amb aigua o jardins en flor, entre d'altres.

2. Exposició de la pell minimitzada. Exposa el mínim de pell en àrees amb altes poblacions d'insectes, així com en els moments en què els insectes són especialment actius, com l'alba o capvespre.

3. Mosquiteres. Utilitzar malles mosquiteres en finestres i portes t'ajudarà a evitar la seva entrada a la llar.

4. Evitar productes altament perfumats. Productes amb perfums com desodorants, sabons, cremes, laques i roba de colors brillants poden atreure insectes. A més, els repel·lents a base de citroneles poden atraure altres insectes com les vespes i aranyes.

5. Zero bassals d'aigua. Evita deixar al teu jardí o balcó tests o recipients plens d'aigua, són brou de cultiu per a ells.

6. Les plantes, les teves aliades naturals. Pots conrear en les teves testos plantes que exerceixen un efecte de repel·lent natural, com geranis o alfàbrega.

Preu